Çorum’un soyu nereden gelir?
MÖ 3. yüzyılda Avrupa’dan Anadolu’ya gelen ve bugünkü Çorum, Sivas ve Yozgat arasına yerleşen Galat topluluklarının adı olan Trokmu kelimesinden gelmektedir. Trokmu kabilesi Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş (Boğazköy) bölgesine yerleşmiştir.
Çorum’un özelliği nedir?
Çorum, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. 4 Şubat 2021 tarihi itibariyle TÜİK verilerine göre, merkez ilçe dahil olmak üzere 14 ilçe, 16 belediye, bu belediyelerde 126 mahalle ve 759 köy bulunmaktadır. Çorum ili kavrulmuş leblebisiyle bilinir. İlde toprak ve makine sanayisi oldukça gelişmiştir.
Çorum neden önemli?
M.Ö. 1650-1200 yılları arasında hüküm süren Hititlerin diğer önemli kentleri olan Alacahöyük ve Şapinuva (Ortaköy) da Çorum sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu konumuyla Çorum aynı zamanda dünyanın gözbebeği konumundadır. Öyle ki ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren on yerden biri olmuştur.
Çorum ismini nasıl almıştır?
Şehrin Türkler tarafından fethini Ahmet Gazi’nin bir destanı olarak anlatan Danişmendnâme’de, Çorum halkının Ahmed Gazi’ye tuzak kurmasından dolayı Cürümlü adını aldığı ve Çorum adının buradan geldiği söylenmektedir.
Çorum hangi Türk boyu?
Anadolu’yu fethettikten sonra bölgeye yerleşen Türklerin Çorum bölgesini uyuma ve mera olarak kullandıkları kayıtlarda yer almaktadır. Bölgedeki köy ve yer adlarının çoğu Bayat, Eymir, Kargın, Yapar ve Çavuldur aşiretleri tarafından bırakılmıştır.
Çorum Kürt yeri mi?
Çorum nüfusunun %20’si Kürt’tür. Kürt nüfusu Çorum’un merkez nüfusunun %15’ini oluşturur. Çorum’un merkezindeki Kürt köyleri.
Çorum’un en güzel ilçesi neresi?
Ortaköy ilçesi Çorum’un en doğal güzelliğe sahip ilçesidir. Çorum’a seyahat ettiğinizde Ortaköy ilçesinde mutlaka görmeniz gereken birçok yayla ve dağ bulunmaktadır. Çorum halkı için büyük önem taşıyan Ortaköy ilçesi aynı zamanda Karadeniz ve Orta Anadolu kültürünü de yansıtmaktadır.
Çorum il olmadan önce nereye bağlıydı?
Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet ve oğlu (1413) II. Murat’ı Amasya valisi olarak atadı. Bu dönemde Çorum Sancağı Amasya’ya bağlandı. Cumhuriyet döneminde Çorum, 20 Nisan 1924’te ilk kez şehir statüsüne kavuştu.
Çorum neyi ile ünlü?
Çorum denince akla ilk gelen şey leblebidir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olduğu söylenebilir. Öte yandan kebabı, mantısı ve dolmasıyla da meşhurdur. Ayrıca Çorum, tarihi ve kültürü açısından önemli bir turizm şehridir.
Çorum Alevi mi?
Çorum, Anadolu’nun Türkleşme sürecinin ilk dönemlerinden itibaren Alevi-Bektaşi topluluklarının canlı olarak yaşadığı bölgelerden biri olmuştur.
Çorum hangi soydan gelir?
Daha Fazla GÜNDEM > Hangi Türk boyundansınız? Çorum merkez ve ilçeleri ile bazı köylerde yaşayan Türk boylarının isimleri derlenmiştir. A. Haber’in haberine göre Anadolu’yu Türk yurdu yapan Oğuz boylarını iyi anlamak gerekir. Çorum-Osmancık Aşağı Dodurga (Dodurgalar).
Çorum kimin başkenti?
1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllardır Anadolu’da çok önemli bir merkez olmuştur. İlk sahipleri olan Hattiler tarafından daha önce “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine girdikten sonra “Hattusa” adını almıştır. M.Ö.
Çorum soyu nereden gelir?
Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinin II. Cildinin 407. sayfasında, bölgedeki havanın astım hastalarına iyi gelmesi nedeniyle Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan’ın hasta oğlu Yakup Mirza’yı ve yüzlerce yoksulu (bakımsız, güçsüz, hasta) buraya gönderdiği ve bunların iyileştiği belirtilmektedir. Bu nedenle şehre Çorum adı verilmiştir.
Çorum’un en büyük ilçesi adı nedir?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Çorum’un yeni adı nedir?
Belki de en dikkat çekici değişikliklerden biri Çorum’un yeni adıydı. Artık Sivas “Şehriye”, Tokat “Kalevana” ve Kayseri “Marşeş”, Çorum “Amasya Çevresi”, Kırıkkale “Ayvalı”, Kırşehir ise “Kiriyakos” olarak anılacak.
Çorum hangi soydan gelir?
Melik Ahmet Gazi, Nikonya (Çorum) şehrini Bizans İmparatorluğu’ndan aldı ve Alayuntlu Oğuz kabilesinden Çorum aşiretinin reisi İlyas Bey’i bu yeni şehrin valisi olarak atadı (1075). Aynı kabileden Osman Bey de şimdiki Osmancık’ı ele geçirdi. Danişmend Beyliği döneminde Çorum, Sivas’a bağlandı.
Çorum alaca hangi boydan?
A) ETİMOLOJİK TANIM. ALACA: Hunlarla bağlantılı bir Türk boyu. Baykal Gölü’nün güneyinde yaşıyorlardı.
Çorum İç Anadolu mu Karadeniz mi?
ŞEHRİMİZ HAKKINDA. Çorum, coğrafi konumu nedeniyle Orta Anadolu’yu Karadeniz’e ve Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yoğun yol üzerinde yer almaktadır. Kültürel ve sanatsal geleneğini sürdüren, farklı kültürlere ev sahipliği yapan, farklı kültürel ürünler ve tarihi miras barındıran bir ildir.
Çorum’un yeni adı nedir?
Belki de en dikkat çekici değişikliklerden biri Çorum’un yeni adıydı. Artık Sivas “Şehriye”, Tokat “Kalevana” ve Kayseri “Marşeş”, Çorum “Amasya Çevresi”, Kırıkkale “Ayvalı”, Kırşehir ise “Kiriyakos” olarak anılacak.