BAM hangi davalara bakar?
Bölge adliye mahkemeleri, istinaf mahkemeleri olarak da adlandırılır ve ilk derece mahkemelerinin kesin olmayan hüküm ve kararlarına karşı yapılan itirazları incelemek ve karara bağlamak ve kanunla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemeleridir.
İstinafa giden dava ne olur?
İstinaf Mahkemesinde Dosyaların İncelenmesi: İlk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itiraz nedeniyle Bölge Mahkemesi (BAM) davayı ve davayla ilgili olayı yeniden değerlendirir ve inceler. Bu prosedür kapsamında tanıklar tekrar sorgulanabilir ve tekrar delil alınabilir.
BAM ne kararı verir?
İlk derece mahkemesinin kararının bozulması ve davanın reddi: İlk derece mahkemesi, davanın tamamının veya bir kısmının kabulüne karar vermiş; BAM, bu kararı haksız bularak bozmuş, yargılama yapmış ve esastan reddine karar vermiştir.
Türkiye’de kaç BAM var?
Bölge mahkemelerinin yargı yetkisi: Davanın bölge mahkemesine yargı yetkisi olmadan götürülmesi halinde davanın incelenmesi yapılmayacaktır. 2021 yılı itibarıyla 15 ilde bölge mahkemeleri bulunacaktır.
BAM inceleme ne kadar sürer?
Uygulamada farklılıklar olmakla birlikte bölge adliye mahkemesinde ön inceleme sürecinin ortalama 30 gün içinde tamamlandığı söylenebilir.
En üst mahkeme nedir?
Yargıtay; Yargıtay, yargı kararlarının nihai inceleme merciidir. Yargıtay, mahkeme kararları üzerinde yargısal inceleme uygular. Yargıtay, kanunla başka bir yargı merciine devredilmemiş olan sıradan mahkemelerin kararlarını ve hükümlerini nihai inceleme merciidir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve mahkeme işlemlerinin az olduğu belirli bölgelerde, ortalama temyiz süresi altı aydan bir yıla kadar değişebilir. Ancak, dava yüklerinin ve suç oranlarının daha yüksek olduğu bölgelerde, temyiz kararlarının verilme süresinin bir ila iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Temyiz başvurusu dosya esasına göre reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartların sağlanması halinde ceza davasını Yargıtay’a götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının daha yüksek bir mahkeme tarafından hem fiilen hem de hukuken incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası daha yüksek temyiz mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
BAM kararları bağlayıcı mıdır?
Bu karar, yerel mahkeme de dahil olmak üzere tüm taraflar için bağlayıcıdır[1]. Başka bir deyişle, taraflar bu karara itiraz edemez ve yerel mahkeme bu karara aykırı karar veremez.
BAM açılımı ne?
Bölge Adliye Mahkemesi, Türkiye’deki yargı mahkemelerinden biridir. Genel yargı sisteminde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin üstünde bir mahkeme olarak kurulmuştur. 2004 yılında yürürlüğe giren mahkemeler, 2016 yılında çalışmalarına başlamıştır.
BAM kararına itiraz nereye?
Başsavcılık tarafından Bölge Adliye Mahkemesine yapılan itirazın, kanunun ilgili maddesinde öngörülen şekilde, hukuka aykırı karar veren yetkili ceza dairesine yapılması zorunludur. Talep üzerine, itiraz yetkili daire tarafından en kısa sürede incelenmelidir.
BAM dosya gönderme ne demek?
İlk derece mahkemesi, temyizi yetkili bölge mahkemesine iletir. Taraflar, temyiz mahkemesini sözleşmesel olarak belirleyemez veya bağımsız bir temyiz mahkemesine başvuramazlar. Kararını veren mahkeme, dilekçeyi takip eder ve yetkili BAM’a iletir.
İstinafa giden dosyayı nasıl öğrenebilirim?
İtiraz dosyalarına, diğer tüm dava dosyalarında olduğu gibi, e-Devlet uygulaması üzerinden e-Devlet Kapısı sistemine e-Devlet şifresi, elektronik imza, mobil imza veya internet bankacılığı kullanılarak giriş yapılarak ulaşılabilmekte; belirtilen adresten sorgulama yapılabilmektedir.
İstinaf neye bakar?
İstinaf mahkemeleri ilk derece mahkemelerinin kararlarını inceler; bölge mahkemesi olguları ve yasallığı incelemelidir. İstinaf sürecinde bölge mahkemesinin kararlarına karşı yapılan başvurular incelenir.